1. Je ouders houden van je, maar zijn nu te veel bezig met de scheiding. Door het verdriet van de scheiding kunnen ze niet altijd helder meer denken. Daardoor maken zij misschien ook veel ruzie met elkaar als jij er bij bent. Dat voelt niet veilig voor jou. Dus: zeg tegen je ouders dat ze moeten stoppen met ruzie maken als jij er bij bent.
  2. De scheiding is niet jouw schuld. Het is de beslissing van je ouders om te gaan scheiden. Daar heb jij verder niets mee te maken. Jij hebt niets verkeerd gedaan.
  3. Praten helpt. Zoek iemand waar je goed mee kunt praten. Een juf of meester op school of misschien (een moeder of vader van) een goede vriend of vriendin. Je kunt ook aan je ouders vragen om met een coach te gaan praten.
  4. Blijf praten, what’s app-en of mailen met allebei jouw ouders. Vraag ze te stoppen met het zeggen van vervelende dingen over de ander.
  5. Vraag aan je ouders of zij een schema voor je willen maken en ergens in huis willen ophangen, zodat je weet wat je die dag gaat doen en wie je ophaalt of brengt.
  6. Jij kunt jouw ouders niet helpen. Jouw ouders moeten hun eigen problemen oplossen dat kun jij niet voor ze doen. Jouw ouders moeten voor jouw zorgen en niet andersom.
  7. Jouw ouders moeten afspraken maken over jou. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Je mag jouw ouders vertellen wat jij wil na de scheiding. Jouw ouders moeten naar je luisteren, maar beslissen uiteindelijk wel wat er gaat gebeuren. Als je het echt niet eens bent met je ouders of zij willen niet met je praten dan kun je de rechter een brief schrijven. Vraag een volwassene bijvoorbeeld iemand van school om je daar mee te helpen. Je kunt ons ook bellen voor advies.
  8. De rechter kan jou een brief schrijven als je ouders gaan scheiden en jij ouder bent dan 12 jaar. In die brief nodigt de rechter jou uit voor een gesprek. Je hoeft niet naar de rechter. Je mag als je dat prettiger vindt ook een brief schrijven. De rechter zal jouw ouders niet vertellen wat jij vindt, als jij dat liever niet wilt. Je moet dat dan wel tegen de rechter zeggen.
  9. Als je nog meer informatie wilt over kinderen van gescheiden ouders neem dan eens een kijkje op de website van Villa Pinedo. Je kunt ook even kijken op deze pagina. Daar vind je een link naar een uitzending van Klokhuis, waarin een duidelijke uitleg wordt gegeven van (de gevolgen van) een echtscheiding.