Ik wil met de rechter praten over de scheiding van mijn ouders. Hoe gaat dat in z’n werk?

Als je ouder bent dan 12 jaar kan de rechter jou een brief schrijven. In die brief nodigt de rechter jou uit voor een gesprek. Tijdens dat gesprek zal de rechter van jou willen weten hoe het met je gaat en wat jij graag zou willen na de scheiding. Ook kan de rechter bijvoorbeeld vragen naar welke school je gaat en wat je graag in je vrije tijd doet. Als jij liever niet hebt dat de rechter jouw ouders vertelt wat jij vindt dan zal de rechter dat ook niet doen. Je moet dat dan wel tegen de rechter zeggen.

Als je jonger dan 12 jaar bent en je wilt dat de rechter laten weten wat jij van de scheiding vindt dan kun je de rechter een brief schrijven. Je kunt de rechter dan laten weten wat je van de scheiding vindt. Je kunt de rechter dan ook om een gesprek vragen. Je hoort dan vanzelf of je voor dit gesprek wordt uitgenodigd.

Welke leeftijd je ook hebt, je hoeft niet naar de rechter. Je mag als je dat prettiger vindt altijd een brief schrijven. Als je liever niet hebt dat je ouders weten dat je een brief hebt geschreven aan de rechter dan zal de rechter dit ook niet zeggen. Je moet dat dan wel in de brief zetten.