Als u getrouwd bent of een geregistreerd partner bent en u wilt scheiden dan is een ouderschapsplan verplicht als u kinderen onder de 18 jaar heeft.

Bent u niet getrouwd of geen geregistreerd partner en u gaat uit elkaar dan is een ouderschapsplan niet verplicht. Ook in dat geval is het echter aan te raden om met elkaar afspraken te maken over de kinderen en die in een ouderschapsplan neer te leggen.

In een ouderschapsplan worden afspraken neergelegd over het hoofdverblijf van de kinderen en de verdeling van de zorg voor de kinderen tijdens en buiten de vakanties. Ook zullen er afspraken moeten worden gemaakt over de kinderalimentatie. 

Lukt het u niet om samen afspraken te maken dan kunt u de rechter vragen om beslissingen te nemen met betrekking tot de kinderen. U moet, voordat u zo’n verzoek doet, wel eerst proberen om afspraken te maken met uw ex-partner. De rechter zal kinderen ouder dan 12 jaar altijd uitnodigen om hun mening te geven over de verdeling van de zorg. Kinderen ouder dan 16 jaar wordt ook om hun mening gevraagd door de rechter als ouders het niet eens worden over de hoogte van de kinderalimentatie. Kinderen kunnen op gesprek op de rechter of een brief schrijven.

Download gratis ouderschapsplan

Download een gratis voorbeeld van een ouderschapsplan.