Een scheidingsprocedure is stressvol. Niet alleen voor de partners, maar ook voor kinderen. Een scheiding is niet alleen een juridische, maar ook een emotioneel proces. Hieronder zal worden toegelicht hoe een scheidingsprocedure ‘in juridische zin’ verloopt. De juridische procedure die volgt bij een echtscheiding is afhankelijk van de manier waarop u samen bent. 

Ontbinding huwelijk

Als u getrouwd bent verloopt uw echtscheiding altijd via de rechtbank. Ook als u samen afspraken heeft gemaakt.
Lees meer

Ontbinding geregistreerd partnerschap

Bent u geregistreerd partner en hebt u samen kinderen? Dan zal uw scheiding via de rechtbank verlopen. Dat is ook het geval als u geen kinderen heeft en u samen geen afspraken kunt maken. Als u samen geen kinderen heeft en u heeft samen afspraken gemaakt dan hoeft u niet langs de rechtbank voor uw scheiding.
Lees meer

Ontbinding samenlevingsovereenkomst

Hebt u een samenlevingsovereenkomst dan zal deze overeenkomst moeten worden ontbonden. In de samenlevingsovereenkomst staat meestal hoe de overeenkomst kan worden ontbonden.
Lees meer 

Uit elkaar en niets geregeld

Ook als u niets geregeld hebt zal u zaken met elkaar moeten regelen als u uit elkaar gaat. U zal bijvoorbeeld afspraken over de kinderen moeten maken of misschien heeft u wel samen een koopwoning waar u afspraken over zal moeten maken.
Lees meer