De zomervakantie komt er weer aan! Wellicht verheug je je al op zon, zee, strand en mooie avonturen met de kinderen. Maar hoe zit het ook alweer als je gescheiden bent en samen met je ex-partner het ouderlijk gezag hebt? Waar heb je dan allemaal toestemming voor nodig? En wat kan je doen als je ex die toestemming niet wil geven?

 

Het aanvragen of verlengen van de reispapieren

Hebben jouw kinderen nog geen reispapieren? Of zijn de paspoorten of ID-kaarten (bijna) verlopen? Dan moet je (nieuwe) reispapieren aanvragen. In veel gevallen heb je daar toestemming van je ex-partner voor nodig.

 

Paspoort

Voor het aanvragen van een paspoort voor kinderen tot 18 jaar moeten zowel jij als je ex-partner toestemming geven. Wij raden je aan om, voordat je een paspoort gaat aanvragen, op de website van de gemeente van je woonplaats te kijken. Hierop wordt vaak uitgelegd hoe dit praktisch in zijn werk gaat.

 

ID-kaart

Ook voor het aanvragen van een ID-kaart voor kinderen tot 12 jaar moeten zowel jij als je ex-partner toestemming geven. Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelfstandig een ID-kaart aanvragen. Hiervoor is zelfs geen toestemming van een van jullie beiden nodig.

 

Een ID-kaart is geldig in bijna heel Europa. Ga je dus binnen Europa op vakantie en verwacht je dat je ex-partner geen toestemming geeft voor het aanvragen of verlengen van de reispapieren? En is je kind ouder dan 12? Vraag dan een ID-kaart aan. Maar let op: dan heb je voor de reis zelf nog wél toestemming nodig.

 

De vakantie zelf

Voor een buitenlandse reis met minderjarige kinderen heb je altijd toestemming van je ex-partner nodig. Regel je deze toestemming niet of kan je bij de douane niet aantonen dat je toestemming hebt? Dan loop je het risico dat de kinderen niet mogen uitreizen, omdat er sprake zou kunnen zijn van kinderontvoering. Misschien denk je dat dit niet zo’n vaart zal lopen, maar de Koninklijke Marechaussee controleert hier streng op, zowel bij de grens als op Schiphol. Zeker in de zomerperiode.

 

De eenvoudigste manier om aan te tonen dat je toestemming hebt, is met een speciaal formulier van de rijksoverheid. Op dit formulier wordt ook aangegeven welke documenten je tijdens de reis nog meer bij je moet hebben.

 

Wat als je ex-partner geen toestemming geeft?

Geeft jouw ex-partner geen toestemming voor het aanvragen van reispapieren of de vakantie zelf? Dan heeft dit meestal niet zoveel te maken met de reis of angst voor kinderontvoering, maar alles met jullie (v)echtscheiding. Je ex misbruikt de toestemming eigenlijk om de jou dwars te zitten. Welke opties heb je dan?

 

De beste en snelste optie om in gesprek te gaan met je ex-partner en te proberen er samen alsnog uit te komen. Wij raden je aan om hierbij een mediator in te schakelen.

 

Vervangende toestemming

Een andere optie is om de rechter om zogenaamde ‘vervangende toestemming’ te vragen. Hiervoor heb je een advocaat nodig. Ook moet de rechtbank dan een zitting inplannen. De meeste rechters doen na de zitting snel uitspraak, maar je moet er wel rekening mee houden dat er tussen het indienen van het verzoek en de uitspraak al snel een week of zes zit.

 

Heb jij dus toestemming nodig voor het aanvragen van de reispapieren van de kinderen? Of wil je op vakantie, maar heb je daarvoor nog geen toestemming aan je ex-partner gevraagd? Kom dan ruim op tijd in actie! Krijg je geen toestemming en ga je binnen zes weken op vakantie? Dan is het mogelijk om met een spoedprocedure in kort geding vervangende toestemming te vragen.

 

Vragen?

Heb je hier vragen over? Of wil je ex geen toestemming geven en kan je hulp gebruiken bij de vervolgstappen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!